Ofset transfer baskı, İngilizce kelime olarak off-set sözcüğünün Türkçe’ye çevrilmiş halini ifade etmektedir. İlgili terim, matbaacılık terimidir ve anlam olarak kağıttan önce boyanın kauçuk üzerinde oturması anlamına gelmektedir.
Ofset transfer baskı, birçok baskı tekniğinin yanı sıra, ilgili teknikler arasında en yenisi ofset baskıdır. Dolayısıyla hakkında fazlaca bilgi mevcuttur ve yeni nesil baskı çeşitlerinden birisi olduğu bilinmektedir. Tek yönlü olarak baskıda değil, kabartma ve damgalama unsurlarında da farklı baskı teknikleri kullanılmaktadır. 1799 yılında keşfedilen taş baskının farklı bir versiyonu olan ofset baskı, gazete, kitap, dergi, kartvizit gibi baskılarda en çok tercih sebebi olan baskı çeşidi olarak ifade edilmektedir.
Ofset Transfer Baskı Nedir
Renkli baskı çeşitlerinden birisi olan ofset baskı, aynı anda çok fazla baskı gerçekleştirebildiği için en sık tercih edilen baskı çeşitlerinden birisidir. Dolayısıyla kişiler ofset transfer baskı nasıl yapılır şeklinde birçok arama gerçekleştirmektedir. Bunun gibi aramalar sonucunda elde edilen bilgiler, baskı tekniklerinde kullanılmaktadır. Yağ temelli bir mürekkeple kireç taşının düz olduğu bir ürün üzerine çizilen baskı, sonraki aşamalarda özel bir çözelti yardımıyla kalıplar halinde baskılanan görüntü sonucu ortaya çıkarılmaktadır. Transfer baskı nedir şeklinde sorulacak soruya bu şekilde yanıt verilebilmektedir.
Ofset transfer baskı, sıklıkla tercih edilen bir baskı çeşidi olduğu için hakkında internet üzerinde birçok arama yapılmaktadır. Özellikle tercih sebebi olmasının nedeni olarak maliyetlerinin düşük olmasını sayabiliriz. Daha az ödeme ile kaliteli baskılar oluşturmak, ofset baskı ile gerçekleştirilebilmektedir.
Ofset Transfer Baskı Nasıl Yapılır
Ofset transfer baskı işlemlerinin çalışma prensibi, su ve mürekkebin karışmaması esasına dayanmaktadır. Basılacak yüzey ve baskının uygulanmayacağı yüzey arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle mürekkep ile suyun birbirine karışması mümkün değildir. Cihaz içerisinde yer alan parçalar suyu tutarken mürekkebi itmektedir.
Baskı yapılacak yüzeyin emülsiyon ile kaplanması gerekmektedir. Baskının yapılacağı tarafa mürekkep verilir, diğer tarafa su verilir. Esasen ofset transfer baskı kağıdı ile bu işlemler başarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Transfer baskı söz konusu olduğunda gerek kaliteli baskının yapılması, gerekse maliyetlerin düşük olması, ilgili baskı çeşidini tercih sebebi kılmaktadır.
Ofset Transfer Baskı Kâğıdı Ne İşe Yarar
Ofset transfer baskı kâğıdı, baskı işleminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için özel olarak üretilmektedir. Dolayısıyla ofset transfer baskı işlemleri, bu kâğıt aracılığı ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Mürekkep ve su ikilisinin karışmamasını sağlayan kâğıt sayesinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. İlgili kâğıt, transfer baskı kağıdı şeklinde de ifade edilebilmektedir. Dolayısıyla tercih edilirken bu isimle de arama yapılabilmektedir.
1904 – 1905 yılları arasında ABD’de keşfedilen bu baskı çeşidi, taş baskıyı çeşitlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Sonraları, teknolojinin de gelişmesi ile birlikte bu işlemlere özel kâğıtlar üretilmeye başlamıştır. Ofset transfer baskı kâğıdı da bu ürünlerden birisidir.
Ofset Transfer Baskı Neden Tercih Edilir
Transfer baskı presi aracılığıyla işlemlerin yapıldığı ofset baskı, ilk etapta kaliteli işlemler yapması nedeniyle tercih edilmektedir. Kalite, ilgili işlemlerde olmazsa olmaz unsurlar arasında yer aldığı için kişiler sıklıkla tercih etmektedir. Ayrıca maliyetin de düşük olması, tercih sebebidir. Bu nedenle ilgili baskı tekniğinin maliyet ve kalite avantajı sayesinde kişiler tercih edebilmektedir. Konu ile ilgili araştırmalar yaparak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ofset transfer baskı çeşitleri çok olan bir baskı türünü ifade etmektedir. İlgili baskı çeşidinde, hemen hemen her türlü baskı işlemini gerçekleştirebilmektesiniz. Tabaka ofset baskı – web ofset baskı şeklinde iki çeşit ofset baskı bulunmaktadır. Her birinin kendine göre dezavantajları ve avantajları bulunmaktadır.
Ofset Transfer Baskının Kullanım Alanları Nelerdir
Ofset transfer baskı işlemlerinin en sık kullanım alanı kitap kapaklarıdır. Bilgisayar ortamında, yani sanal ortamda hazırlanan kapak modelleri, bu teknik ile rahatlıkla kitap kapaklarına aktarılabilmektedir. Gazete ve dergilerde de sıklıkla ofset baskı tercih edilmektedir. Bunun yanında fatura, broşür, kartvizit, karton ambalaj gibi unsurlarda da bu baskı çeşidi kullanılabilmektedir.
Transfer baskı yazıcısı ile birlikte ilgili baskı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayar ortamında tasarım yapılır ve yazıcı ile bu tasarım, baskı yapılacağı yere aktarılabilmektedir. Kullanım alanları yukarıda bahsedildiği gibidir. Ancak en çok kitap kapaklarında kullanılmaktadır. Bu ve bunun gibi daha farklı kullanım alanlarını öğrenmek için araştırma yapmanız gerekmektedir.
Ofset Transfer Baskı Avantajları
Ofset baskı ile baskı işlemlerinin yapılmasının en büyük avantajı, maliyetlerinin düşük olmasıdır. Düşük maliyetle istediğiniz kadar ofset transfer baskı yapabilirsiniz. Diğer baskı türlerine göre daha fazla ürün kazandırabilmektedir. Bu da ilgili baskı çeşidinin avantajları arasında yer almaktadır. Baskı makinelerinde, her renk için ayrı birim bulunmaktadır. Ofset baskıda ise birkaç rengi bir arada barındırabilmek, en büyük avantajlardan birisidir. Sonuç olarak hem zamandan kazandırır hem de hızlı sonuçlandırır.
Transfer baskı kağıdı toptan bir şekilde alınabilmektedir. Toptan almanız halinde, fiyat avantajı elde edebilirsiniz. Dolayısıyla maliyetleri daha da düşürmek adına toptan bir şekilde alışveriş yapmanızı öneriyoruz. Sık bir şekilde baskı işlemi yapmak istiyorsanız toptan kâğıt almanın yanı sıra ofset baskı türünü de tercih ederek bu işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Ofset Transfer Baskı İşlemi Hangi Makine İle Yapılır
Ofset transfer baskı işlemleri, bu işlem için özel olarak üretilmiş makineler ile yapılabilmektedir. Tercih olarak 1000 ve daha fazla baskı işlemi için ilgili makineler tercih edilmektedir. Transfer baskı fiyatları da makinenin özelliklerine ve kalitesine göre belirlenmektedir.
Buna göre transfer baskı presi ikinci el ürününü satın alarak bu baskı çeşidini gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. İlgili makineyi satın almadan önce kaliteli olmasına ve eksik bir parçasının bulunmamasına, baskı işlemini eksiksiz bir şekilde yapıp yapmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu unsurlara dikkat ederek daha başarılı baskı işlemlerini yürütebilirsiniz.
Ofset Transfer Baskı Fiyatları Neye Göre Belirlenmektedir
Fiyatlar, genel olarak maliyetlere göre belirlenmektedir diyebiliriz. Baskı işlemi ne kadara mal olduysa, üretici firma üzerine bir miktar kâr koyacak ve satış fiyatı ortaya çıkacaktır. Transfer baskı yapan yerler açısından fiyat politikası bu şekilde belirlenmektedir. Ayrıca kalite, fiyatlar üzerinde direkt etkilidir. Dolayısıyla kalite ve maliyetler, baskı fiyatları üzerinde etkilidir diyebiliriz.
Ofset transfer baskı hakkında bunları söyleyebiliriz fakat detaylı araştırmalarla daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu bilgileri, baskı teknikleri açısından uyguladığınızda başarı oranınızda artışlar meydana gelecektir.