Ofset transfer baskı kağıdı yöntemi, evrimsel olarak planografiye giren en iyi baskı yöntemidir. Ofset baskı, geleneksel baskı ve kuru ofset baskı olarak ikiye ayrılabilir.
Ofset Baskı Tarihçesi
Ofset transfer baskı, artan baskı hızı gereksinimlerine yanıt olarak 20. yüzyılın başında icat edildi. Şimdiye kadar kullanılan litografik yöntem yeterince kopya çıkaramadı ve geliştirilmesi gerekiyordu. Ofset baskıya ilk referanslar 19. yüzyılın sonunda ortaya çıktı ve 20. yüzyılın başında ilk ofset makineleri ortaya çıktı.
İlk ofset baskı makinesi Almanya’da yapıldı. Ofset transfer baskı kağıdı da bu dönemde ortaya çıktı. O zamandan beri ofset prensibinde önemli değişiklikler yapılmadı ve ofset baskı günümüzde en yaygın baskı yöntemidir.
Ofset Baskı Nasıl Uygulanır
Ofset transfer baskı kağıdı, bir tür dolaylı planografidir. Desen, doğrudan plaka silindirini saran baskı formundan değil, bir ara bağlantı yoluyla aktarılır. Ara bağlantı, kauçuk kaplı bir çelik transfer silindiridir.
Ofset transfer baskı makinası artık sadece rotasyon versiyonunda üretiliyor ve merdane ve silindir montajına dayanıyor. Desen aktarımı prensibinin kendisi bu durumda basittir. Plaka silindiri, mürekkep silindirleri ve bir su silindiri ile çevrilidir. Plaka silindiri döndükçe önce nemlendirilir ve ardından üzerine mürekkep sürülür. Kuru ofset ile prensip aynıdır ancak nemlendirici kısım dışarıda bırakılır, bu nedenle ıslak rulo kullanılmaz. Aksine, burada silindir termoregülasyon prensibi kullanılmaktadır. Umarız ofset transfer baskı nasıl yapılır sorunuza cevap verebilmişizdir…
Geleneksel (Islak) Ofset Baskı ve Kuru Ofset Baskı
Baskı yüzeyleri su iticidir ve baskı yapılmayan yüzeyler su emicidir. Kullanılan yağlı mürekkep su itici bir sıvıdır ve bu nedenle baskı plakasının baskı yapılmayan alanlarına yapışmaz. Ofset transfer baskı kağıdı sık tercih edilmesinin sebebi yapışmayan yüzeyidir.
Kuru ofset baskı susuz çalışır. Baskı plakasındaki (forme) fiziko-kimyasal farklılık bu nedenle başka bir şeyde yatmaktadır. Transfer baskı yazıcısı; tam baskı kalıbı, farklı özelliklere sahip iki katmanı vardır. Alt katman polimerden, üst katman ise silikon malzemedendir. Polimer katman, baskı alanlarını oluşturur ve mürekkep ona yapışır. Üst silikon katman, baskı yapılmayan alanları oluşturur ve mürekkep buna yapışmaz. Çoğaltılması gereken ana kopya, yalnızca üst silikon tabakayı kaldıran bir lazer ışınıyla baskı plakasına yakılır.
Ofset transfer baskı kağıdı seçenekleri arasından kuru ofsetlerin dezavantajı, mürekkebin dökülmesidir. Baskı işlemi sırasında, baskı ve baskı yapılmayan alanların kenarlarında pullanma sonucu toz parçacıkları oluşur. Yazdırılan desende küçük beyaz lekeler oluşmasına neden olur.
Mürekkep dengesini korumak daha zordur ve az miktarda su kağıdın uzamasına neden olabilir. Bu yöntem süreçleri detaylı olduğu için transfer baskı fiyatları açısından biraz daha maliyetli olabilir.
Ofset Baskı Kullanımı
Gazete, kitap, dergi, broşür, broşür ve haritaların yazdırılmasında en yaygın kullanılan yöntemdir. Çok fazla baskı tekniği vardır ve baskı hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız bunları anlamak zor olabilir. Ofset baskı günümüzde en yaygın kullanılan baskı şeklidir. Ofset transfer baskı söz konusu olduğunda, yöntem genellikle büyük miktarlarda baskı yapmak için kullanıldığından ve bu nedenle bu rakamın üzerinde daha uygun maliyetli olduğundan, genel bir kural, 1.000 veya daha fazla parça üretmektir.
Ofset transfer baskı kağıdı uygulaması ülke genelinde en çok kullanılan baskı işlemi olduğu için; İşte ofset baskı makinesinin nasıl çalıştığı ve büyük miktarlarda yüksek kaliteli baskı üretmek için uyguladığı teknik hakkında biraz bilgi.
Ofset Baskı Ne Anlama Geliyor
Diğer baskı yöntemlerinde mürekkep doğrudan kağıda aktarılır; ancak ofset transfer baskı presi işleminde biraz farklıdır, çünkü mürekkep doğrudan plakalardan kağıda geçmez, ancak silindirden geçerken kağıda yazdırmadan önce kauçuk bir silindire aktarılır.
Bu nedenle, bir ofset transfer baskı kağıdı, iki aşamada plakadan kağıda geçmek yerine, kağıda yazdırmadan önce mürekkebi plakadan orta silindire aktararak, baskı plakasındaki aşınmayı azaltarak kullanım ömrünü uzatır.
Peki Süreç Nasıl İşliyor
Bir ofset transfer baskı kağıdı, bir plaka silindiri, bir ofset örtü silindiri ve son olarak baskı silindiri içerir. Yukarıda belirtildiği gibi, bu farklı silindirlerin kullanılması, üç silindir olduğu için (mürekkebi doğrudan kağıda koymak yerine) ofset olarak adlandırılmasının sebebidir.
Plaka silindiri, işlemdeki ilk silindirdir. Bu silindirler, silindirin etrafında oluşturulmuş ince bir alüminyum veya plastik plakaya sahiptir. Transfer baskı yapan yerler, her bir plaka, kağıda aktarılacak görüntüleri ve metni içeren özel olarak yaparlar. Bunu zaten bilmiyorsan, işte eğlenceli bir gerçek: mürekkep ve su birbirine karışmaz; bu nedenle plakalar, belirli alanların mürekkebi çekmesi ve diğer alanların suyu çekmesi için mürekkebi itecek şekildedir.
Transfer baskı nasıl yapılır diye soracak olursak ise; süreç, su ve mürekkebi dağıtan silindirlerle temas eden plaka silindirinden oluşur. İşlem başlamadan önce plaka silindiri özel olarak işlenmelidir. Bu, plaka silindiri su ve mürekkep silindirleriyle temas ettiğinde, mürekkebin görüntülere yapışması ve suyun daha sonra mürekkebe ihtiyaç duyulmayan alanlardan mürekkebi itmesi anlamına gelir. Ofset transfer baskı kağıdı ise tüm bu süreçlerin sonucu olarak oldukça ilgi görür.
Ofset Baskı Okullara ve Üniversitelere Nasıl Yardımcı Olur
Şimdi ise ofset örtü silindirine geçiyoruz. Bu ikinci silindir, plaka silindirinin tersi yönde döner, bu yüzden ofset olarak adlandırılır. Bu silindirin etrafında kauçuk bir örtü vardır, bu nedenle iki silindir birbirine karşı yuvarlandığında plakadaki su sıkılır ve mürekkep daha sonra ikinci silindir üzerindeki kauçuk örtüye aktarılır. Bu daha sonra, artık kağıda basılmaya hazır olan mürekkep tasarımının yansıtılmış bir görüntüsünü oluşturur. Ofset transfer baskı kağıdı ise bu şekilde ortaya çıkar.
Ofset transfer baskı presi ikinci el alındığında oldukça kullanışlı olur. Şimdi baskı işleminin son aşamasındayız ve bu da bizi baskı silindiri olarak adlandırılan üçüncü silindire götürüyor. Yine bu daha sonra örtü silindirine ters yönde döner. Ölçü silindiri temiz çelikten yapılmıştır ve daha sonra mürekkebi aktaran kauçuk örtüye karşı kağıdı bastırır. Bu son işlem olduğundan, görüntü artık kağıda basılmıştır. Ofset transfer baskı kağıdı toptan sipariş verilebilen bir üründür.
Kağıda uygulanan her mürekkep renginin, plaka silindirinin üzerine yerleştirilmiş kendi silindir seti vardır. Transfer baskı nedir sorularına cevap olarak; ülke içinde en yaygın kullanılan baskı yöntemi olmasının birçok nedeni vardır.