• Mermerciler San.Sit. 1.Cad. Konyalılar İş Merkezi No.1 Kat.3
  • info@erhantransfer.com.tr

Transfer Baskı Kâğıdı Malzemeleri

Transfer baskı kâğıdı malzemeleri, günümüzde gittikçe popüler hale gelen transfer baskı işlemleri süreci içerisinde kullanılan, baskı sistemi için farklı çeşitleri bulunan malzemelerdendir. Dijital baskı yöntemlerinin, klasik baskının yerini aldığını söyleyebiliriz. Söz konusu baskı yöntemi, son yıllarda oldukça sık kullanılan tekniklerden biridir. 

Son yıllarda birçok sektörde oldukça fazla kullanılan sublimasyon baskı tekniği, transfer baskı kâğıdı malzemeleri ve gerekli baskı makineleri sayesinde kolaylıkla yapılmaktadır. Sublimasyon da denilen transfer baskı tekniği, istenen görselin istenen malzemeye aktarımı şeklinde gerçekleşmektedir.

Transfer Baskı Nedir 

Transfer baskı nedir ve nasıl yapılır gibi sorulara cevap bulabilmek, etkin ve objektif bir değerlendirme süreci gerektirmektedir. Sublimasyon baskı da denen transfer baskıda söz konusu ifadenin anlamı ise maddenin katı halden direkt olarak gaz haline geçmesi şeklinde açıklanabilmektedir. Çoraplardan plaj kıyafetlerine kadar onlarca tekstil ürününde kullanılmaktadır.

Transfer baskı kâğıdı malzemeleri başta olmak üzere birçok malzeme ve gereç ile gerçekleştirilen transfer baskı işlemi, deneyim ve özen isteyen aşamaları kapsamaktadır. Deneyim, yapılacak baskı başarısı ile doğru orantılıdır. Bunun dışında, malzemeler de buna uygun seçilmelidir.

Transfer Baskı Kâğıdı Nedir 

Transfer baskı kâğıdı; balmumu ve pigmentler ile kaplı, oldukça ince bir kâğıt olarak ifade edilebilmektedir. Sözü edilen kâğıt, baskı için çok gerekli bir malzeme olmaktadır. Bunun dışında transfer baskı kağıdının görevi; seçilen ve uygulanması istenen desen ya da görselin, istenen malzemeye aktarımını sağlamaktır. Transfer baskı kâğıdı malzemeleri, bu anlamda transfer baskı işlemlerinde baskı makineleri kadar önemli bir göreve sahiptir. Transfer baskı yöntemi için kullanılacak transfer baskı kağıdının, ısıya dayanıklı olan türü seçilerek işlem adımları izlenmektedir.

Transfer baskı kağıtları, tek tip olmamaktadır. İstenen baskı yöntemine göre farklılık gösteren transfer kağıtları, amacına uygun seçilmelidir. Transfer baskı presi ve birçok gereç ile birlikte gerçekleştirilen transfer baskı işlemi, yaygınlaşarak oldukça tercih edilir hale gelmiştir. Bunun dışında, baskıda kullanılan pres makinesi ve birkaç aracı ikinci el alma şansı da bulunmaktadır. Transfer baskı presi ikinci el şeklindeki ifade, bu anlamda alım için yardımcı olabilmektedir.

Transfer Baskı Nasıl Yapılır 

Kuru ve sıcak baskı olarak da bilinen baskı tekniği olan transfer baskı; özel boyalar, baskı makinesinde transfer baskı kâğıt bandına aktarılması şeklinde yapılmaktadır. Transfer baskı kâğıdı malzemeleri yardımı ile işlem gerçekleştirilmektedir. Polyester kullanılan transfer baskı yönteminde; transfer baskı kâğıdı ile kumaşın sıcak bir kalandırdan geçirilmesi sağlanmaktadır.

Yaklaşık 200 derece ısı uygulanan yöntem ile transfer kağıdının da yardımıyla süreç sorunsuz bir şekilde işlemektedir. Kâğıt bandın, kumaşın ön yüzüne teması sağlanır. Uygulanan basınç sayesinde boya, bu şekilde kumaşa geçmektedir. Kullanılan yeni teknikler için sabitleme işlemine gerek duyulmamaktadır. Transfer baskı, bu şekilde gerçekleşmiş olur.

Transfer Baskı İle Yapılanlar

Transfer baskı yöntemi ile ahşap, metal, kumaş gibi farklı türde malzemelere baskı işlemi uygulanabilmektedir. İstenen görselin istenen şekilde basılmasını sağlayan baskı yönteminde; rengarenk görseller, ürüne kusursuz bir şekilde aktarılmaktadır. Transfer baskı kâğıdı malzemeleri sayesinde birçok yüzeye aynı şekilde aktarım sağlanmaktadır.

Transfer baskı yönteminde istenen kadar renk, kolay bir şekilde geçişle aktarılmaktadır. Bu şekilde, çizimler oldukça ince olabilmektedir. Özellikle tekstil üreticilerinin ürünleri için maliyetli baskı makineleri kullanmaya gerek kalmamaktadır. Transfer baskı kağıdının önemi vurgulandığına göre, bu kağıtların nasıl edinileceği de sorular arasındadır. Transfer baskı kâğıdı toptan şeklinde edinilecek ürün, bu anlamda daha az maliyet şansı sunmaktadır.

Transfer Baskı İşlemi Hangi Makine İle Yapılır

Transfer baskı işlemi için baskı yapılacak ürün ve bazı unsurlar göz önünde bulundurularak küçük farklar olması ile birlikte; bilgisayar, transfer baskı yazıcısı, ısı presi, transfer baskı kâğıdı, baskı aparatları gibi malzemeler sayılabilmektedir. Bu aşamada, transfer baskıya uygun bir transfer baskı yazıcısı, en önemli makinelerden biri olarak ifade edilebilmektedir.

Transfer baskı kâğıdı malzemeleri ve yazıcı ile birlikte oldukça iyi görünüme sahip baskıların elde edilmesi mümkündür. Bu noktalarda adımlar doğru atıldığında, başarılı bir baskı süreci geçirilebilmektedir.

Transfer Baskı İşleminde Dikkat Edilecek Hususlar 

Transfer baskı kâğıdı malzemeleri yardımı ile yapılan transfer baskı işlemlerinde, dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Transfer baskı, ısı uygulanarak baskı yapmaktadır. İstenen görsel, transfer baskı kağıdından, baskı yapılması istenen malzemeye yaklaşık 200 derece ısı uygulanarak aktarılmaktadır. Transfer baskı işleminin yapılacağı ürüne göre ısı derecesinin farklılık göstermesi, bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

Uygun olmayan bir malzemeye yüksek ısı uygulandığında, işlem fazlası ile kötü sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Cam dışındaki birçok malzemede yüksek ısı kullanılabilmektedir. Ancak, cam ürünlerde oldukça hassas davranmak gerekir. Transfer baskı yapan yerler bu aşamada her malzemeye uygun tekniği ve deneyimi sunmaktadır. 

Transfer Baskıyı Dijital Baskıdan Ayıran Farklar 

Transfer baskıyı, diğer baskı yöntemlerinden ayıran özellikler bulunmaktadır. Bunlar, yöntemin tercih edilme sebebinin yanı sıra, maliyet açısından da çok fazla olmadığından yaygınlaşmıştır. Transfer baskı kâğıdı malzemeleri ile yapılan transfer baskı yönteminde, diğerlerinden farklı olarak, ısı uygulaması tekniği ile aktarım yapılmaktadır. Bu sebeple söz konusu malzemeler, ısıya oldukça dayanıklı malzemelerdir. 

Transfer baskının farklarından bir diğeri ise polyester ya da polyester içerikli malzeme kullanmasıdır. Tekstil sektörü başta olmak üzere birçok alanda kullanılan transfer baskı, bu özellikler sayesinde popüler hale gelmiş ve benimsenmiştir. Transfer baskı fiyatları konusunda ise yapılacak baskının adedi, uygulanacak ürün ve birkaç unsura bağlı olarak farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz.

Transfer Baskının Avantajları Nelerdir

Baskı kalitesinin yüksek olması, oldukça karmaşık desenlerin bile yüksek kalitede basılabilmesi, transfer baskı yönteminin en büyük avantajlarından olarak sayılabilmektedir. Transfer baskı kâğıdı malzemeleri sayesinde oldukça kaliteli baskılar sunan transfer baskı yöntemi, zamandan da tasarruf sağlamaktadır. Hızlı bir işlem olması ve baskı kalitesi düşünüldüğünde baskı fiyatlarının da oldukça uygun olması, tercih edilme sebebi olarak gösterilen diğer seçenekler olarak ifade edilebilmektedir.

Değişen modaya, gelişerek uyum sağlayan transfer baskı, bu anlamda da isteneni vermektedir. Kullanım alanının geniş olması da büyük artılarından olarak sayılabilmektedir. Her türlü erkek ve kadın giyiminde rahatlık ile kullanılmasının yanı sıra, tekstil sektörünün vazgeçilmezidir. Hava kirliliğine sebep olmadığı için doğa ile dost bir baskı yöntemi olan transfer baskı, çevre dostlarının benimsemesini sağlamaktadır.