Transfer baskı tozu sadece tekstil değil birçok alanda kullanılan bir uygulamadır. Bu uygulama Porselen cam ve birçok promosyon ürünün üzerindeki desenlerde uygulanabilir.
Transfer Baskı Ne Demek
Transfer baskı; süblimasyon baskı da denilen, istenen görselin istenen yüzeye uygulanması şeklinde özetlenebilen bir teknik olarak ifade edilebildiğini biliyoruz. Transfer baskı tozu aracılığı ile gerçekleştirilen sürecin, birçok adımı vardır. Bu adımlar, doğru uygulandığı takdirde, işlem oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Süblimasyon baskı olarak adlandırılan teknik; söz konusu görselin, transfer baskı kâğıdı yardımı ile alt zemine aktarma işlemi olarak tanımlıyoruz. Süblimasyon baskı tekniği, en çok tercih edilen tekniklerden biridir. Bu nedenle kullanım alanı da her geçen gün genişlemektedir. Bu uygulama ile ilgilenenler internetten kapsamlı bir araştırma yapmalıdır. Transfer baskı tozu nasıl kullanılır iyi araştırılması gereken bir konudur.
Transfer Baskı İçin Gerekli Malzemeler
Transfer baskı için kullanılacak Transfer baskı tozu, bütün olarak süblimasyon baskı için özel olarak üretilmiş malzemelerden oluşur. Süblimasyon baskı işlemi için kullanılması gereken makine, püskürtmeli şeklinde ifade edilen özelliğe sahip olmalıdır. Bunun dışında mürekkebi ve transfer baskı kâğıdı gibi malzemeleri de söz konusu teknik için gerekli olan malzemeler kapsamında değerlendirmekteyiz.
Transfer baskı malzemeleri çerçevesi içerisindeki bir diğer malzeme ise sadece bu tekniğe uygun olan polyester içerikli ürünlerdir. Polyester ve içerikli ürünler, transfer baskıyı diğerlerinden ayıran yöntemlerden biri olarak ifade edebiliriz. Ayrıca, gerek duyuluyor ise baskı aparatları da transfer baskı işlemi için edinilmesi gereken transfer baskı malzemesi arasında sayabiliriz. Transfer baskı işleminin ne şekilde gerçekleştiği ve cihazın nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgilere, yazımızda ulaşabilirsiniz.
Transfer Baskı Ne Şekilde Yapılır
Süblimasyon; maddenin katı halden direkt gaz haline geçmesi şeklinde kısaca açıklayabiliriz. Sublimasyon yani transfer baskı yapmak için süblimasyona uygun bir yazıcıya ihtiyaç vardır. Püskürtme özelliğine sahip yazıcı ve buna uygun transfer baskı tozu ile yapılmış mürekkep ile, transfer baskının yapılacağı yüzeye göre değişkenlik gösteren transfer kâğıdı seçilerek işleme başlanmaktadır. Transfer baskı malzemeleri, bu anlamda doğru seçmi gerektirmektedir.
Bilgisayar yardımı ile hazırlanan görselin, transfer baskıya uygun yazıcıya gönderilmesi sonucunda transfer baskı yazıcısı, püskürtme özelliği sayesinde mürekkebi, seçilen transfer baskı kağıdına aktarılması işlemi, izlenecek yolda yapılacak adımlardır. Daha sonra aktarım yapılacak ürünün özelliklerine göre sıcaklık ve basınç ayarlanır ve söz konusu ürün bu şekilde makineye yerleştirebiliriz. Transfer baskı işleminin, bu adımlar izlenerek gerçekleştirildiğini bilmekteyiz. Özetle; sublimasyon baskı tekniği bilgisayardaki bir görsel ya da çizimi, kolaylıkla çıktı alarak, istenen yüzeye aktarılmasını sağlamaktadır. Böylece, transfer baskı nedir ve ne işe yarar gibi sorular cevap bulmuş olmaktadır.
Transfer Baskı Fiyatları
Transfer baskı ile ilgili araştırma yaparken; nasıl yapıldığı ve nerelerde kullanıldığı gibi başlıklar dikkatimizi çekmektedir. Bunların yanında, transfer baskı fiyatları da karar sürecini oldukça etkileyen unsurlar arasında sayabiliriz.
Transfer baskı malzemeleri ve transfer baskı fiyatları gibi ifadeler, aramalarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Fiyatlar; seçilen transfer baskı tozu, kullanılan malzemeye ve diğer detaylara göre farklılık göstermekle birlikte, uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bu aşamada, araştırmanızı şekillendirirken yapacağınız planlama, size oldukça fayda sağlayacaktır. Transfer baskı yapan yerler ile görüşerek fiyat konusunda aydınlanacağınız gibi, aramanız sonucunda listelenen ögeler arasından da fiyatlar alarak, karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
Transfer Baskı Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır
Transfer baskı tekniği; oldukça fazla alanda kullanılmakta ve hala fazlası ile yaygınlaşmaya devam etmektedir. Transfer baskı tozu kullanılarak gerçekleştirilen teknik, hemen her sektörde karşımıza çıkmaktadır. Reklamcılık ve tekstil alanlarında sıklıkla kullanılan transfer baskı; hediyelik eşya sektöründe de hatırı sayılır bir ölçüde kullanıldığını biliyoruz. Cam, metal, kumaş gibi birçok yüzeyde kullanılabilen transfer baskı tekniği; ahşap zemin üzerine de harika sonuçlar çıkarmaktadır. Bunun için ahşap malzemeye özgü ahşap transfer baskı malzemelerini kullanabiliriz. Aynı şekilde diğer ürün cinsleri için de ayrı ve ona uygun malzemeler kullanılarak, iyi sonuçlar alabiliriz.
Transfer baskının kullanıldığı alanların fazla oluşu, söz konusu tekniğin gelişerek ilerlemesine katkı sağlamaktadır. Gereçleri doğru şekilde kullanarak işlemi gerçekleştirmek, deneyim gerektirmektedir. Örneğin; daldırma yöntemi olarak da bilinen sulu transfer tekniği için sulu transfer baskı malzemeleri doğru adımlar ile kullanılması gerekmektedir.
Transfer Kâğıdı Ne İşe Yarar
Transfer baskı kâğıdını, balmumu ve pigmentler ile kaplı çok ince bir kâğıt olarak ifade edebiliriz. Transfer baskı tozu kullanımında en önemli malzemelerden biri olan bu malzeme, seçilen görselin, istenen yüzeye uygulanması aşamasında büyük bir rol oynamaktadır.
Transfer baskı kâğıdı toptan olarak da alım yapabilirsiniz. Bu malzeme, oldukça özel olması sebebi ile birçok çeşidi de bulunmaktadır. Aktarım yapılacak ürün malzemesine göre malzeme çeşidini seçebiliriz.
Transfer Baskı Yapılacak Makine Nasıl Olmalıdır
Transfer baskı yapmak için değindiğimiz gibi, püskürtme özelliğine sahip bir yazıcı gereklidir. Buna ek olarak; transfer baskı presi, baskı aparatları gibi malzemeler de edinilecek gereçler kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Ürüne göre kullanılacak gereçler de değişiklik göstermektedir.
Süblimasyon baskı için kullanılacak yazıcı boyasının sublimasyona uygun mürekkep özelliğine sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda, aktarım yapılacak kağıtlar da süblimasyon kâğıdı şeklinde mevcut olan özel kağıtlardan olması gerekmektedir. Kullanılacak Transfer baskı tozu için bu noktada da deneyim gerektirmektedir. Transfer baskı yapılacak yazıcı cihazı; a3 süblimasyon, masaüstü a4 ve 3d süblimasyon yazıcı şeklinde seçeneklere sahiptir. Bunun dışında transfer baskı presi ikinci el olarak da karşınıza çıkabilir.
Transfer Baskının Avantajları Nelerdir
Transfer baskı, her zaman promosyon ürününün yüksek kaliteli bir genel resmini sunar. Spor çantası, tişört veya şapka gibi esnek malzemeler ve düz yüzeyler için idealdir. Dokusuz kumaşların yanı sıra her tür kumaş bir transfer baskı tozu ile basılabilmesi mümkündür. Seramik transfer baskının özel formu, seramik, porselen ve camdan yapılmış içme kaplarında bulaşık makinesinde yıkanarak yıkanabilen parlak sonuçlar sunar.
Transfer baskı, küçük miktarlarda çok renkli baskı için ekonomik bir çözümdür ve büyük baskı işlerinde sürekli yüksek baskı kalitesiyle etkileyicidir. Birçok rengi olan motifler için mükemmeldir. Özellikle koyu renkli tekstil yüzeylerde transfer baskı zengin, güçlü renk tonları ve yüksek opaklığı ile etkileyici saf bir beyaz sağlar. Renklerin çalışamadığı ve pürüzlü yüzeylerde bile her zaman temiz kenarlar sağladığından, küçük metin ve ince çizgiler gibi aşırı ayrıntılara olanak tanır. Tekstilleri fotoğraf kalitesinde basmak için dijital transfer baskı da kullanıyoruz.