• Mermerciler San.Sit. 1.Cad. Konyalılar İş Merkezi No.1 Kat.3
  • info@erhantransfer.com.tr

Transfer Baskı

Transfer baskı malzemesi, yapılacak işlemlerin kaliteli sonuçlar vermesi adın kullanımları önemli olan cihaz ve metaryeller topluluğunun genel ismidir. 

Transfer Baskı Uygulamaları 

Artık günümüz teknoloji ve imkanları insana, özgün tarz imkanı vermiştir. Bunu birçok yolla göstermek elbette ki  mümkündür. Peki bir insanın tarzı en çok nasıl ortaya çıkar konuşması, tavırları ya da giyimiyle mi ? Evet giyim. Sadece giyim olmasa bile dışarıdan bakıldığında en görünür açıklama giyim üzerindedir bu yüzden belki en önemli husus budur. Tekstil sektörünü üretimcisi olmasından ötürü yakından ilgilendirir giyim bahsi. Giymiş olduğumuz ürünlerin kendine has olmuş olması toplum açısından da bireysel açıdan da oldukça önemlidir. Bu sebeple çeşitli transfer baskı malzemesi üretilmiştir. Bu baskılar sayesinde düz modeller ister minimal ister maskülen ve isterse de şaşaalı bir imaj yakalamış oluyor peki nedir bu transfer baskı malzemesi?

Transfer Baskı Nedir?

Transfer baskı malzemesi dediğimiz işlem özel bir kağıt ya da hakiki ipek kumaşa tatbik edilmiş boya ya da boya karışımlarının çeşitli materyaller aracılığıyla üzerine basınç veya ısı uygulamasıyla bu özel kağıt ya da hakiki ipek kumaştaki görselin altında bulunan hedef tabakaya transfer olmasıdır. Baskı işlemi bittiğinde artık düz görünümlü hedef tabaka yeni bir desen ya da şekil içerisinde görünür. Aslında birçok baskı yöntemi vardır bu bütün çeşitlere komple olarak verilen isme transfer baskı malzemesi nedir? 

Bu işlem temelde bir yapıştırma işlemi olduğu için elbette yıkama ve aşınma durumlarında hasar görebilir. Bu  hasarlar dökülmeler ve yıpranmalar şeklinde gerçekleşir. Fakat kumaşına göre polyester baskılar farklı bir baskı yöntemi olduğundan dolayı bunlarda kalıcılık söz konusu olur. Ancak bu dökülme ve hasarlar genel olarak pamuk ve benzeri kumaşlarda görülür. Bu sebepten transfer baskı malzemesi çeşitleri önemlidir.

Transfer Baskı Çeşitleri

Matbaa ve tekstil sektöründe çok ciddi bir şekilde kullanılan baskı çeşitleri baskının yapılacağı kumaşa ve şekline göre değişiklikler gösterebilir. Bu transfer baskı çeşitleri şunlardır; Serigrafi baskı, 1 ya da 3 renkli boyalardan oluşan baskılardır. Genel de seri üretim baskılarıdır. Bu baskı genelde manuel ya da süngerle baskı makinaları tercih edilerek yapılır özellikle rahat görünen ve firmalarca en çok tercih edilen baskı yöntemlerinden biri olsa da boyayı yumuşatmak için içerisine katılan tiner karışımı geciktirici kimyasallar bulunur bu kimyasallar üretici açısından zorluk sağlar.

Sübliminasyon baskı, ise polyester kumaşlar üzerine pes mürekkeple yapılan baskıdır ve bu baskı kalıcı bir baskı yöntemidir. Ofset baskı, bu baskıyı ise çok fazla renk barındıran logolar için tasarlanan bir baskı çeşididir. Düz bir baskı şeklindedir. Tipo baskı, baskı yapılacak bölgenin üst kısımda kalmasıyla, baskı ile alakadar olmayan bölgelerin ise aşağıda kalmış olduğu bir baskı sistemidir Bu yüzden bu baskının bir diğer ismi de yüksek baskıdır. Dijital baskı, bilgisayar üzerinden yapılan bu baskı el değmeden yapılan bir baskı çeşididir. Bunlar dışında tifdruk yani çukur baskı, flekso baskı gibi çeşitler de bulunmaktadır. 

Transfer Baskı Kağıdı

Transfer baskı kağıdı kumaşa ya da herhangi bir yere transfer edilecek resmin transfer edileceği zamana kadar üzerinde barındıran kağıttır. Bu kağıt transfer işlemi yapıldıktan sonra üzerindeki resim tamamen yeni malzemeye transfer olmuş ve bu kağıt artık boş kalmıştır yani artık kullanılamaz.  Aslında transfer baskı kağıdı küçük bir örnekle açıklamak mümkündür. 

Çok eski zamanlardan beri üretimde olan şekerli sakızların içinden çıkan resimli kağıtlar bulunur. Bu kağıtları sakızı çiğnedikten sonra arkasında yazılı olan talimatlara göre elimize veya herhangi bir yapı üzerinde yapıştırıp bir miktar su ile baskı uyguladıktan sonra çekip kağıdı aldığımızda kağıt artık boş kalmış ve üzerindeki yazı elimize veya yapıştırdığımız yapının üzerinde kalmış olur. İşte bu suretle bu baskı kağıdının tam olarak ne işe yaradığını anlamak mümkündür. Seri üretimler için transfer kağıdı toptan alınabilir ya da üretilebilir.

Detayları ile Baskı Ürünleri

Baskı bir basınç ve bir ısı kompleksi ile yapılan bir işlemdir. Ve bu baskı kumaşa eşit miktarda yayılmalıdır aksi takdirde baskıda bozukluklar ve eksiklikler meydana gelir. İste baskı presi bu ısı ve basınç dağılımının eşit miktarda yüzeye dağılmasını sağlar. Bu preslerde baskı yapılacak zemine göre değişiklikler görülür, mesela puzzle, masa bayrağı, kolye, cam gibi zeminler için düz presler kullanırken, cep telefonu kılıfı gibi zeminlerde ise 3D vakum presi kullanılmaktadır Bununla beraber pamuklu ürünlerde ise tekstil presi kalem baskıları için kalem presi ve yuvarlak zeminler için ise top presler kullanılır.

Transfer baskı fiyatları 2021 fiyatlarınca en ucuz transfer baskı makinesi ve en pahalı modeller arasında birçok uygun fiyatlı ürün mevcuttur. Ortalama fiyat tarifeleri her bütçeye uygun bir biçimde kabul edildi preslerde ise yalnız başına satımlar ortalama değerler olarak oldukça uygundur.  Maddi açıdan çok yüksek bir miktar gibi gözükmese de transfer baskı presi ikinci el satışları da oldukça tercih edilir.  Kontrolleri sağlam yapıldıktan sonra gayet kullanılır. Tamamı basılmış baskının artık dijital boyutundan ayrılıp ele alınır hale gelmesini sağlayan makinaya transfer baskı yazıcısı denir. 

Transfer Baskı Nerelerde Yapılır?

Baskı yapılacak ürünün çeşidine göre transfer baskı yazıcısı da çeşitlilikler gösterebilir. Örneğin A4 baskı sistemi standart baskı ürünleri için idealdir. Genelde en çok tercih edilen baskı yöntemlerinden biridir. A3 baskılar ise büyük boyutlardaki metal baskı veya puzzle baskılarında kullanılan baskı sistemidir. Bununla beraber bir yazıcıda yapılacak baskının içerisinde kullanılan boyanın renk miktarına göre de kalite açısından değişiklikler göstermek zorundadır.

İnsanoğlunun aklına gelebilecek hemen her zemine baskı yapılabilir göze daha çok hitap ettiğinden dolayı tercih edilen bir yöntemdir. Bu sebeple üretilen ve piyasaya sürülen hemen her şeyde bir baskı söz konusudur. Çünkü standart ve düz ürünlerdense bu baskılı ve anlam içeren resimler daha gerçekçi, daha hoş ve daha tarz bir görüntü elde etmeyi sağlayacaktır. Transfer baskı malzemesi kullanımı, son derece önemlidir. 

Tansfer baskı yapan yerler genellikle üretici firmalardır. Ürünler elden çıkmadan  son aşama olan  paketleme işleminden önce gerekli basım işlemleri yapılır. Sonrasında gerekli kontroller yapılarak paketlenir. Bu örneğin kullandığımız bardaklar için böyledir. Kıyafet baskılarında sistem farklıdır. Kitap ve matbaa işlerindeki baskı farklıdır. Diğer kullandığımız bütün ürünler için farklı farklı yöntem ve metotlar ve sıralamalar vardır. Genel itibariyle transfer baskı malzemesi düz zeminde bir çeşit süsleme sanatıdır.