• Mermerciler San.Sit. 1.Cad. Konyalılar İş Merkezi No.1 Kat.3
  • info@erhantransfer.com.tr

Ayakkabı Transfer Baskı

Ayakkabı transfer baskı ile renklendirilebilmekte ve istediğiniz baskıyla süslenebilmektedir. Sadece ayakkabı değil her türlü giysinizi bu yöntemle süsleyebilirsiniz.

Transfer Baskı Nedir

Transfer baskı işlemi, fotoğraf ofset işleminden türetilmiştir.  Ayakkabı transfer baskı işlemi birkaç farklı aşamadan oluşur:

  • Mürekkepleme Sistemi – İlk aşamanın amacı, mürekkepleme sisteminin baskı plakasının her boyutuna bir mürekkep katmanı koymasıdır.
  • Nemlendirme Sistemi – Mürekkep yerleştirildikten sonra, nemlendirme sistemi görüntü içermeyen alanların üzerine bir nem katmanı yerleştirir.
  • Plaka Silindiri – Plaka silindiri, mürekkebi ofset silindiri örten örtüye aktarır.
  • Ofset Silindir – Örtü silindiri olarak da bilinen ofset silindiri, mürekkepli görüntüyü kauçuk bir örtüye aktarır.
  • Baskı Silindiri – Son olarak, baskı silindiri kağıdı ofset silindirine doğru bastırır, bu da mürekkebi basılı görüntüyü oluşturmak için kağıda aktarır.

Ofset Baskı Nedir

Ofset transfer baskı, esnekliği ve uyarlanabilirliği ile tanınır. Günümüzde en yaygın kullanılan doğrudan baskı tekniğidir. Profesyoneller tarafından sevilen bu teknik su – yağ itme prensibine dayanmaktadır. Geniş bir ürün yelpazesi sunmasıyla birlikte  ofset  ve ayakkabı transfer baskı işleminin iki ana süreci vardır: Geleneksel “ıslak” baskı işlemi ve “susuz” baskı işlemi.

Ofset olarak adlandırılmasının sebebi; mürekkebin doğrudan kağıda aktarılmamasından kaynaklanır. Ofset transfer baskı makinası kurulduktan sonra çok verimli çalıştığından toptan siparişler için oldukça iyi seçimdir ve doğru renk üretimi ve canlı, temiz, profesyonel görünümlü baskı sağlar.

Geleneksel Ofset Baskı

Tarihsel olarak, bu süreç litografiden gelir. Baskı işlemi su – yağ itme prensibine dayanmaktadır; başka bir deyişle, su ve yağ karışamaz: nemlendirici çözelti ile yağlı mürekkep arasında bir emülsiyon oluşturur.

Bu şekilde adım adım ayakkabı transfer baskı gerçekleşir:

Adım 1 – Plakayı hazırlama: Baskı dosyası, transfer baskı presi işlemine yönelik olarak plakaların doğrudan yapılmasına izin veren bir çevre birimi ile metal bir plaka üzerine oyulmaktadır.

Adım 2 – Metal plakanın baskı işlemine yerleştirilmesi: Ofset baskı işleminin ilk makinesine bir metal plaka yerleştirilmektedir. Ofset baskı işlemi birkaç makineden oluşur: her makine bir renkle eşleşir. Genellikle 4 tane vardır.

Adım 3 – Kağıdın yerleştirilmesi: Ardından, kağıt makineye yerleştirilmektedir, bu da kağıdın sıkışmış olup olmadığını veya her seferinde tek bir sayfanın gönderilip gönderilmediğini hava püskürtmeyle kontrol eder.

Her şey hazır olduğunda makineler açılır ve baskı işlemi başlatılmaktadır. Transfer baskı nasıl yapılır sorusu için adım adım aşağıda açıklamasını sizlerle paylaştık.

Ayakkabı Transfer Baskı Nasıl Yapılır

Ayakkabı transfer baskı nasıl yapılır sorusunun cevabını aşağıdaki gibi anlatalım;

Adım 1: Nemlendirme: Plaka ilk makineye girer. Döner silindir üzerine monte edilmektedir. Plaka daha sonra tüm plakayı ıslatan nemlendirme silindirleri ile temas halindedir.

Adım 2 – Mürekkebin uygulanması: Mürekkep silindirleri daha sonra mürekkebi koyup plakaya yayın.

Adım 3 – Baskı Kağıt: Ters görüntüyü kağıdın üzerine aşamalı olarak yerleştirmek için battaniye ile baskı silindiri arasında hareket eder.

Plaka ve kağıt sonraki baskıda yeni bir renk için devam eder. Tüm baskılardan geçtikten sonra, geriye sadece bir kurutma adımı kalır. Kağıt daha sonra sıcak hava ile kurutulur ve gönderilmeden önce istiflenmektedir. Böylece; transfer baskı işlemi tamamlanmış olacaktır.

Susuz ayakkabı transfer baskı, geleneksel ofset baskı ile aynı prensipleri kullanır, tek büyük fark su kullanmamasıdır! Nemlendirme sistemi yoktur ve plakanın mürekkeplenmesini önlemek için su silikonla değiştirilmektedir.

Ayakkabı Transfer Baskı Niye Kullanlır

Yukarıda belirtildiği gibi, ayakkabı transfer baskı geniş bir ürün yelpazesi için kullanılabilmektedir. Bunlar arasında gazete, kitap, katalog, banknot, serigrafi baskılı transfer vb. Üretimi bulunabilmektedir. Daha genel olarak, birkaç farklı konu ele alınabilir: karton, kağıt, plastik, metal vb.

Transfer baskı yazıcısı veya makinası olduktan sonra ise bu süreç oldukça zahmetsiz ve çevre dostu olacak.

Peki, transfer baskı nedir sorusunu yeterince açıkladığımıza göre dijital ve ofset transfer baskı arasındaki fark nedir? 

Dijital Baskı Nedir

Miktar azaldıkça dijital baskı kullanımı tercih edilmeye başlar; 20 tebrik kartı veya 100 el ilanı düşünün, söz konusu bu miktarlarda siparişlerde dijital baskı uygundur. Ayrıca; ofset transfer baskı presi ikinci el bulunabilirken ve maliyeti uygunken dijital baskı daha pahalıdır.

Ofset ve ayakkabı transfer baskı, harika görünümlü baskılar elde etmek için hem maliyeti uygun hem de kolay bir yöntemdir; fakat birçok işletme veya kişi az miktarda sipariş vereceği için daha farkı yollar tercih etmektedir. Bu nedenle de dijital baskı seçeneği sıkça tercih sebebidir.

Ofset Baskının Avantajları

Ofset transfer baskı işleminin başlıca avantajları şunlardır:

  • Süreci başlatmak kolaydır.
  • Ürünlerin ve miktarların üretimi için uyarlanabilirlik ve esneklik kazandırır.
  • Maliyetler diğer baskı işlemlerine kıyasla düşüktür.
  • Kurutma hızlıdır.
  • Mürekkep iyi dengelenmiştir ve baskı fotoğraf kalitesine sahiptir.

Transfer baskı kağıdı kaliteli seçildikten sonraki aşama oldukça kolay ve maliyetsizdir.

Transfer baskı kağıdı toptan alındığında maliyeti de oldukça uyguna gelmektedir. Ayakkabıda transfer baskı, baskı miktarlarında yüksek kaliteli baskılar üretmek için en ucuz yöntemdir; vidalı tuşlar ile çeşme silindiri üzerindeki mürekkep miktarını ayarlama yeteneğine sahip olduğundan dijital baskıya nazaran daha makul bir seçenektir.

Ayakkabılara Transfer Baskı Yaptırmanın Dezavantajları

Ayakkabı transfer baskı işleminin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunur ve şöyledir;

  • Sarf malzemesi maliyeti: Mürekkepler ve plakalar sık ​​sık değiştirilmelidir.
  • Bakım: boşlukları ve hataları önlemek için makinelerde önemli ve düzenli kontrollere ihtiyaç vardır.
  • Yerleştirme sırasında olası kağıt kaybı

Bu dezavantajları mümkün olduğunca aza indirmek için ofset transfer baskı kağıdı seçiminin kaliteli yapılması gereklidir. Yine de karşılaşabileceğimiz bu durumlar avantajlarının yanında pek de önemli sayılmayabilir.

Baskı İşleminin Çeşitli Varyasyonları

Oftset transfer baskı işleminin, bir kağıt yaprağının her iki tarafının, değişik renkler kullanılarak iki örtü silindiri ile aynı anda basıldığı bir baskı yöntemi olduğunu söyeleyebiliriz. Bu iki silindirin aralarından, bir yüzüne baskı yapacak şekilde bir yaprak kağıt geçirilmektedir. Ayrıca; baskı esnasında renk başına iki plaka silindiri bulunmalıdır böylece her renk istenilen sonuca daha yakın olur. Ofset transfer baskı yapan yerler, oldukça yaygındır. 

Transfer baskı fiyatları ve ofset baskı ile dijital baskı arasındaki farklar nelerdir? Geleneksel ofset baskı, ayakkabı transfer baskının plakaları ve ıslak mürekkep kullanılarak bir baskı makinesinde üretilmektedir. Bu tür bir baskının üretilmesi biraz daha uzun sürer çünkü daha uzun kurulum süresi vardır ve son ürünün son işlemin gerçekleşebilmesi için kuruması gerekir. Aynı zamanda, ofset baskı geleneksel olarak en geniş çeşitlilikteki stoklarda bulunan en yüksek kaliteyi üretir ve renk üzerinde en yüksek derecede kontrol sunar. Ayrıca, ofset baskı, birkaç orijinalden çok sayıda baskı üretirken en ekonomik seçimdir.