Ofset transfer baskı, birçok farklı baskı sürecinden biridir ve sizi baskı dünyası ile tanıştıracaktır. Birçok alanda bu baskıdan yararlanabilirsiniz. Dayanıklı bir yöntemdir.
Ofset Baskı Uygulaması
Ofset transfer baskı, ticari baskı için en popüler tekniktir. 20. yüzyıldan beri, işletmelerin kırtasiye malzemeleri, broşürler, broşürler, dergiler ve kartlar toplu olarak üretmelerine yardımcı oluyor. Ofset litografi olarak da adlandırılan ticari ofset transfer baskı kağıdı, kutu veya karton gibi ambalajları etiketlemek için de kullanılması uygun olmaktadır.
- Küçük baskı işleri için ideal (1 ila 500 sayfa)
- Renkleri ayarlamak kolay
- Değişken veri özelliği
- Plaka oluşturmanın ilk maliyeti yok
- Hızlı dönüş
- Çevre dostu
Şimdi biraz ofset transfer baskı nedir bunu ele alacağız…
Ofset Baskı Nedir
Bu baskı tekniğine “ofset” adı verilir. Çünkü; diğer baskı yöntemleri gibi mürekkebi doğrudan kağıda aktarmaz. Üç aşamalı ofset transfer baskı yöntemi, litografik baskı plakasındaki aşınmayı ve yıpranmayı azaltır ve böylece ömrünü uzatır. Transfer baskı için aşamalar ise şöyledir;
- Plaka silindiri
- Ofset battaniye silindiri
- Gösterim silindiri
Ofset baskıda, görüntü alanı ve görüntü olmayan alan aynı düz yüzey üzerinde birlikte bulunmaktadır. Ofset litografi, yağ ve su ayrımı prensibine göre çalışmaktadır. Silindirler tarafından plakaya su ve mürekkep uygulandığında, yağ bazlı mürekkep görüntüye yapışırken, görüntü olmayan alana su yapışması onu iter.
Bazı ofset transfer baskı makinası işleminde su yerine mürekkebi iten silikon bir katman vardır. Bu sistemler “kuru” veya “susuz” ofset baskı makineleridir.
Renkli Ofset Baskı
Ofset tranfer baskı makineleri birkaç temel mürekkep rengi kullanmaktadır. Bunlar; camgöbeği, macenta, sarı ve siyahtır ve ayrıca bu dört temel renk sabit renklerdir. Özel ofset baskı, standart transfer baskı presi renk aralığının dışında tonlar oluşturmak için metalik ve Pantone renkleri gibi önceden karıştırılmış mürekkepleri de kullanabilir.
Peki renkli transfer baskı nasıl yapılır, işte cevabı…Ofset baskı işleminde kullanılan ilk silindir “klişe” silindirdir. Bu ince silindirin çevresinde plastik veya alüminyum bir levha bulunur. Her plaka, kağıda basılacak metin ve görüntülere göre özelleştirilir.
İkinci silindir, “ofset örtü” silindiridir. Bu silindirin etrafında kauçuk bir örtü vardır ve silindirin tersi yönde döner. Ofset litografi sürecindeki üçüncü silindir, “baskı” silindiridir. Temiz çeliktendir ve örtü silindirine ters yönde döner. Baskı silindiri, kağıdı kauçuk örtüye bastırırken mürekkebi aktarır. Ofset transfer baskı kağıdı makineleri hızlı ve verimlidir – saatte 18.000 sayfaya kadar yazdırabilirler.
Tabaka Beslemeli Ve Ağ Ofseti Karşılaştırması
Tabaka beslemeli transfer baskı yazıcısı, çeşitli boyutlarda ayrı sayfalar çalıştırır. Tam boyutlu bir levha, yarım ve çeyrek boy çeşitleriyle yaklaşık 1 metreye .75 metre boyutlarındadır. Öte yandan, web ofset transfer baskı makineleri büyük bir kağıt rulosu tarafından beslenir. Bu “ağ” sürekli bir uzunlukta baskıdan geçer.
Tabaka beslemeli baskı makineleri, pazarlama malzemelerini basmak için pratiktir. 50.000’in üzerinde miktarlarda katalog, dergi ve gazete ekleri basıyorsanız, web baskı makineleri daha uygun maliyetlidir. Transfer baskı fiyatları bu kriterlere göre belirlenir.
Yeni bir baskı işlemine başlamadan önce, kalitenin optimal olup olmadığını kontrol etmek için baskı plakaları değiştirmek ve birkaç sayfa yazdırmak uygun olacaktır. Bu, ofset transfer baskı işinin karmaşıklığına bağlı olarak 15 dakikaya kadar sürebilen “hazırlama” süresidir. Tek renkli baskı yapıyorsanız, başka bir renk yazdırmadan önce mürekkep sistemini tamamen temizlemelisiniz. İlk sayfa grubu düşük bir hızda yazdırmalı ve renk kaydının yanı sıra mürekkep / su dengesi de incelemelisiniz.
Dijital Baskının Avantajları
Ofset transfer baskı uygulamasının avantajları:
- Büyük baskı işleri için en uygun maliyetli yöntemdir.
- Toptan işlerinizde, sayfa başına fiyat daha da ucuz olur.
- Özel yüzeylere sahip çok çeşitli kağıt türlerini barındırabilir.
- Metalik, floresan ve diğer özel mürekkepler mevcuttur.
- Doğru ayrıntı ve renk doğruluğu ile mümkün olan en yüksek baskı kalitesi sağlar.
Özellikle transfer baskı kağıdı toptan tedarik edildiğinde maliyet oldukça düşük olacaktır. Ticari ofset baskıda, ne kadar çok baskı yaparsanız, o kadar az ödersiniz. Büyük hacimli el ilanları, broşürler, kitapçıklar, haber bültenleri ve diğer malzemeleri yazdırmanız gerekiyorsa, ofis yazıcısı ve hatta profesyonel bir dijital yazıcı seçilecek yol değildir. Daha çok maliyete daha az verim almak zorunda kalırsınız.
Ofset Baskı İle Dijital Baskı Karşılaştırması
Ofset transfer baskı, minimum maliyetle harika görünümlü baskılar üretirken, bazı projeler binlik hacimli çalışmalar gerektirmez. Projeniz 500 sayfadan azsa, en iyi çözüm dijital baskıdır.
Hızlı bir şekilde büyük bir parti yazdırmanız gerekiyorsa, ofset baskı bunu gerçekleştirebilir. İlk tasarım klişe silindirine aktarıldıktan sonra, kağıda baskı sadece birkaç saniye sürer. Transfer baskı presi ikinci el tercih edildiğinde dahi yüksek verim sağlayabilir.
Ofset transfer baskı, keskin yazı tipleri, ince ayrıntılar ve zengin, doğru renklere sahip görüntüler üretir. Sıradan bir yazıcı bu yüksek kalite düzeyine ulaşamaz.
Günümüz dünyasında transfer baskı yapan yerler, en popülerlerinden biri ofset baskı olmak üzere birçok farklı baskı işlemi türü vardır. Ofset baskı, bağlantılı görüntünün bir plakadan kauçuk bir örtüye ve son olarak baskı yüzeyine aktarıldığı veya ofsetlendiği bir baskı tekniğidir.
Ofset Baskı Tarihçesi
Ofset ransfer baskı nasıl yapılır ve nerede başlamıştır diye merak ediyorsanız tarihçesi şu şekildedir;
Ofset transfer baskı işleminin; ilk rotasyonlu ofset litografik baskı makinesi 1875 yılında İngiltere’de Robert Barclay tarafından yaratıldı. Yeni teknoloji, 1800’lerin ortalarından itibaren transfer baskı süreçlerini, düz taş yerine metal bir silindir kullanan bir baskı makinesi olan döner baskı makinesi ile birleştirdi. 19. yüzyılın sonlarında fotoğrafçılığın yükselişiyle birlikte litografik formlar tarzdan çıktı ve ofset baskı daha popüler hale geldi.