• Mermerciler San.Sit. 1.Cad. Konyalılar İş Merkezi No.1 Kat.3
  • info@erhantransfer.com.tr

Sulu Transfer Baskı Malzemeleri

Sulu transfer baskı malzemeleri, günümüzde sıklıkla kullanılan transfer baskıların bir çeşidi olan sulu transfer baskı yöntemini ve buna uygun olarak kullanılan malzemeleri ifade etmektedir. Sulu transfer baskı, uygulanan yüzeye oldukça iyi bir görünüm sağlamasının yanı sıra, ilgili yazımızda belirteceğimiz avantajlara ve kullanım alanlarına sahip olması sebebi ile sıklıkla tercih edilmektedir.

Sulu transfer baskı malzemeleri, oldukça yaygın şekilde kullanılmaya başlayan ve benimsenen sulu transfer baskı yöntemi için kullanılan sadece bu baskı yöntemine özgü malzemeler olarak ifade edilebilmektedir. 

Sulu Transfer Baskı Nedir 

Sulu transfer baskı, birçok yüzeye, objeye uygulanarak 3 boyutlu görünüm veren bir kaplama yöntemi olarak tanımlanabilir. Oldukça fazla isimle bilinmesinin sebebi, yapılma şekli ya da verdiği görünüm sayesindedir. Bu isimlerden bazıları; daldırma baskı, 3d baskı, hidrografik baskı ve cubic kaplama gibi sıralanabilmektedir. Transfer baskı nedir, nasıl yapılır, işlem sırasında nelere özen gösterilmesi gerekir gibi sorulara genel hatları ile bilgiler vererek cevaplandıracağız.

Sulu transfer baskı en kısa şekilde; bazı işlemler sayesinde istenen desenin, istenen yüzeye yapıştırılması şeklinde açıklanabilmektedir. Bu uygulama, sanıldığı kadar basit bir uygulama değildir. Birçok aşamadan geçen ve özen gösterilmesi gereken bir süreç olduğu söylenebilmektedir. Transfer baskı malzemesi yardımı ile yapılan baskı tekniği, oldukça benimsenmiştir.

Sulu Transfer Baskı Hangi Yüzey ve Objelerde Kullanılır 

Sulu transfer baskı, farklı olmayı seven motorlu araçlar sektöründe kullanılabilmektedir. Otomotiv parçaları, bisiklet ve motosiklet kaskı gibi gereçlerin yanı sıra; süs eşyaları, hediyelik parçalar gibi objelerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Üç boyutlu parçalarda muazzam görüntü veren sulu transfer baskı yöntemi, sulu transfer baskı malzemeleri ile uygulanmaktadır.

Sulu transfer baskı; plastik, cam, ahşap, metal ve benzeri birçok parçaya farklı görünümler vermek için tasarlanmıştır. En fazla kullanılan desenler ise yılan ve zebra derisi, kamuflaj, tuğla, mermer gibi desenlerdir. Transfer baskı yazıcısı ve diğer malzemeler yardımı ile desen seçilerek, filme aktarılmaktadır.

Sulu Transfer Baskı Nasıl Yapılır 

Her baskı yönteminin kendine özgü malzemeleri bulunmaktadır. Örneğin; yüksek ısı kullanan transfer baskı yöntemlerinde, ısıya dayanıklı transfer baskı kâğıdı kullanılmaktadır. Sulu transfer baskı yöntemi, ebru sanatına oldukça fazla benzetilmektedir.

Sulu transfer baskı işlemi boyası ile bağlayıcı kimyasallar, karışık desenler içeren boyalı suyu oluşturmaktadır. Boyanmak istenilen malzeme, boyalı suya daldırılarak, işlem yapılmaktadır. Sulu transfer baskı malzemeleri, bu noktada fazlası ile etkindir.

Sulu Transfer Baskı İşleminde Aşamalar Nelerdir

Sulu transfer baskı işlemi, birçok aşamayı kapsayan bir süreçtir. Sulu transfer baskı malzemeleri edinilmesi sonrasında oldukça özen gösterilmesi gereken deneyim gerektiren aşamalar başlamaktadır. Filmin basılması, baskı istenen yüzeyin hazırlığı, filmi katmanlama ile aktivasyonun gerçekleşmesi, daldırma yöntemi ile yapılacak mürekkep transferi, üst kat uygulama gibi aşamaların düzgün şekilde uygulanması sonucu, baskı işlemi gerçekleşmiş olur.

Tüm bu aşamalar doğru şekilde ilerlemez ise işleme yeni baştan başlamak gerekebilmektedir. Sulu transfer baskı makinası ve diğer malzemeler ile yapılan işlem, bu şekilde başarılı olmaktadır. 

Sulu Transfer Baskı İşleminde Yüzey Nasıl Hazırlanmalıdır  

Sulu transfer baskı işleminde, filmin basılması başta olmak üzere diğer aşamalardan en önemlisi, yüzey hazırlama aşaması olmaktadır. Yüzeyin zımparalanarak, tamamen pürüzsüz hale getirilmesi, işlemin başarısı için çok önemlidir. Sulu transfer baskı malzemeleri, işlemi uygun şekilde gerçekleştirsin diye bu noktalara uymak çok önemlidir.

Yüzey ne kadar uygun olur ise işlem o kadar başarılı olmaktadır. Bu nedenle, aşamada gösterilen özen, baskının ömrünü belirler diyebiliriz. Transfer baskı presi şeklinde yapacağınız arama sonucunda, ilgili yazımıza ulaşarak bilgi erişimi sağlayabilir, bu yöndeki aşamalar ve sistemin ne olduğuna dair fikir edinebilirsiniz. Bunun dışında, bazı gereçlerin ikinci el olarak edinilme şansı da mevcuttur. Transfer baskı presi ikinci el ifadesi, bu noktada size yardımcı olacaktır.

Sulu Transfer Baskı İşleminde Her Desen Uygulanabilir Mi

Sulu transfer baskı işlemlerinde, birçok desen kolaylık ile uygulanabilmektedir. Taş, ahşap, askeri kamuflaj, yılan derisi gibi desenler, sıklıkla tercih edilenlere örnek olarak gösterilebilmektedir. Bunların dışında, sulu transfer baskı malzemeleri aracılığı ile kişiye özel desenlerin uygulanması gibi bir durum da söz konusudur.

Sulu transfer baskı yönteminde, çok büyük alanlara uygulama yapılamasa da istenen yüzeye muazzam görünüm sağlamak oldukça kolaydır. Transfer baskı fiyatları da bu aşamada; desen ve yüzey gibi bazı unsurlara göre farklılık göstermek ile birlikte, bütçeyi fazla sarsmayacağını söyleyebiliriz.

Sulu Transfer Baskı İşleminin Avantajları Nelerdir 

Sulu transfer baskı yönteminin tercih edilme sebepleri arasında gösterilebilecek birçok avantajı vardır. Son yıllarda gittikçe büyüyen görsel güzellik algısı sayesinde güzel görünüme sahip eşyalar her geçen gün popüler olmaya devam etmektedir. Bu sayede transfer baskılar ve baskı yöntemleri fazlası ile ön plana çıkmıştır. Sulu transfer baskı malzemeleri ile yapılan yöntemin en önemli avantajlarından biri, substrat adı verilen malzemenin çok yönlü olmasıdır.

Fazlası ile karışık desenlere sahip grafiklerin, uygun yüzeylere kolaylık ile uygulanabilmesi, sulu transfer baskının en önemli artılarından sayılabilmektedir. Farklı yöntemlerde farklı özelliklere sahip transfer baskı kâğıdı kullanılması da bu aşamada önem verilen bir konudur. Yöntemde transfer baskı kağıdına ihtiyaç duyulur ise transfer baskı kâğıdı toptan şeklinde ifade ile toptan alım yapılarak daha az maliyet sağlanabilmektedir.

Sulu Transfer Baskı İşleminde Özen Gösterilmesi Gerekenler

Sulu transfer baskı işlemi, fazlası ile özen gösterilmesi gereken aşamaları kapsamaktadır. Örneğin; alt tabakanın konturları ile çalışılacak desenlerin doğru hizalanması için sulu transfer baskı, öncesinde simüle edilmelidir. Yanlış hizalama, desenin istenen gibi aktarımını engelleyen bir durumdur. Sulu transfer baskı malzemeleri, bu anlamda uygun şekilde seçilmeli ve uygulanmalıdır. Baskı işleminde uygulama yapılacak yüzeyin tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalandıktan sonra yağından arındırılması ve temizliği, bu noktada büyük önem taşımaktadır. 

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra, uygulama öncesinde astar yapılması gerekmektedir. Düzgün yapılmış astar uygulaması işleminden sonra desen uygulaması gerçekleştirilir. Yüzeyin tamamen pürüzsüz ya da temizlenmiş olmaması durumunda, desende hava kabarcıkları oluşabilir. Transfer baskı yapan yerler bu noktada deneyim sahibi olduklarından, bu tarz problemler ile karşılaşma riski en aza indirgenmiş olur. Bu noktalara özen gösterilerek yapılan baskılar hem uzun ömürlü olur hem de muazzam görünüme sahip olmaktadırlar.