• Mermerciler San.Sit. 1.Cad. Konyalılar İş Merkezi No.1 Kat.3
  • info@erhantransfer.com.tr

Transfer Baskı Malzemesi

Transfer baskı malzemesi, transfer adı ile bilinen sublimasyon baskı sürecinde kullanılan ve özel olarak geliştirilmiş, yazımızda detaylarını vereceğimiz malzemelerin bütününü kapsamaktadır. Dijital baskının, günümüzde klasik baskının yerini aldığını söyleyebiliriz. Günümüzde birçok sektörde sıkça kullanılan sublimasyon baskı tekniği, transfer baskı malzemeleri aracılığı ile yapılmaktadır.

Sublimasyon tekniği; özellikle tekstil sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu sayede, istenen yazı ya da resim gibi birçok görselin, baskı tekniği ile istenen hemen her türlü malzemeden yapılmış ürünlere uygulanması şeklinde yapılmaktadır. Transfer baskı malzemesi kapsamındaki malzemelerin edinilmesi ile baskı adımı atılmaktadır. İlgili yazımızda, transfer baskı ve transfer baskı malzemeleri hakkında genel hatları ile bilgi sahibi olabilirsiniz.

Transfer Baskı Hangi Yazıcı Aracılığıyla Yapılır

Transfer baskı, sublimasyon özelliğine sahip, özel mürekkebi olan baskı cihazı olarak adlandırılan yazıcılar aracılığı ile yapılmaktadır. Transfer baskı yapabilmek için püskürtme şeklinde özelliğe sahip olan bir makineye ihtiyaç duyulmaktadır. Transfer baskı makinesinin, istenen malzemeye baskının doğru aktarımının sağlanması, buna uygun transfer baskı malzemesi kullanımına bağlıdır.

Baskının başarısı, bu noktada kullanılan malzemelere ve uygulayacak kişinin bilgisine bağlı olmaktadır. Püskürtme özelliğine sahip transfer baskıya uygun bir yazıcı makinesi, transfer baskı kâğıdı ve diğer transfer baskı için uygun olan malzemeler ile çıktısı alınacak her türlü görselin, istenen objeye ya da ürüne aktarılması süreci, bu anlamda fazlası ile verimli olacaktır.

Transfer Baskı Nasıl Yapılır 

Transfer baskı nedir, nasıl yapılır gibi araştırmalar sonucunda edineceğiniz bilgileri, etkin bir şekilde kullanarak, bu noktada doğru adımlar atabilirsiniz. Sublimasyon baskı da denilen transfer baskı yönteminde sublimasyonun anlamı; maddenin katı hâlden sıvı hâle geçmeden direkt gaz hâline geçmesi olarak ifade edilebilmektedir. En çok tercih edilen yöntemlerdendir.

Transfer baskı malzemesi kapsamında sayılan transfer kâğıdı yardımı ile baskı yapılmaktadır. Transfer kâğıdı; balmumu ve pigment içerikli oldukça ince bir kâğıt olarak açıklanabilmektedir. Transfer baskı kağıdına uygulanan baskı görseli, buradan da baskı işleminin yapılacağı ürüne aktarılmaktadır. Transfer baskı yazıcısı da işlem için en gerekli gereçlerdendir. Süblimasyon boyaları olarak adlandırılan boyalar, çok ufak halde ve özel olarak geliştirilmiş mürekkeplerin içinde bulunmaktadır. Bu boyalar, püskürtme özelliğine sahip yazıcı aracılığı ile, söz konusu ürüne uygulanarak, başarılı bir sonuç alınmaktadır.

Transfer Baskı Yapmak İçin Hangi Malzemeler Gereklidir

Transfer baskı yapmak için gerekli transfer baskı malzemesi, seçilen ürüne göre farklılık göstermektedir. Bilgisayar, ısıya dayanıklı transfer baskı kâğıdı, yazıcı, kesim ya da baskı aparatları gibi birçok malzeme, transfer baskı yönteminde gereksinim duyulacak gereçlerdir. Transfer baskı presi de bu anlamda gerek duyulan gereçlerden olarak sayılabilmektedir.

Baskının yapılacağı yüzeye uygun olan malzeme ve uygulamalar ile başarılı sonuçlar sağlayan transfer baskı yöntemi; ürünlere uygun olacak farklı transfer baskı kâğıdı malzemeleri de edinmelidir. Çünkü her transfer baskı kâğıdı, her işleme uygun değildir.

Transfer Baskı Dereceleri Neye Göre Belirlenir 

Transfer baskı malzemesi ve kapsayan tüm gereçlerin yardımı ile yapılan baskı işlemlerinde, hassas olunması gereken noktalar bulunmaktadır. İlgili görsel, transfer baskı kağıdından baskı yapılması istenen ürüne yaklaşık 200 derece ısı uygulanarak aktarılmaktadır. Transfer baskı yapan yerler, teknik bilgi kategorisine giren ilgili konuda deneyim sahibidir. İşlem, deneyimsiz bir şekilde düzgün olarak gerçekleşememektedir. 

Transfer baskı kağıdındaki görsel, baskı yapılmak istenen ürüne bu şekilde aktarılarak, baskı işlemi gerçekleşmiş olmaktadır. Ancak, transfer baskı işleminin yapılacağı ürüne göre ısı derecesi farklılık göstermektedir. Örneğin; diğer materyallerin çoğunda yüksek ısı kullanılabilirken, cam yüzeye yapılacak baskıda daha hassas olunması gerekmektedir. Baskıda ısı dereceleri kadar, farklı yöntemlerde farklı malzeme gereksinimi de duyulmaktadır. Su transfer baskı malzemeleri, ahşap transfer baskı malzemeleri, ısı presleri gibi gereçler, bunlara örnek olarak gösterilebilmektedir.

Transfer Baskı Ne İçin Kullanılır

Transfer baskı malzemesi kapsamında tüm gereçler edinilerek uygulanan transfer baskı yöntemi; birçok alanda kullanılmaktadır. Polyester uygulama alanına sahip transfer baskı, son zamanlarda pamuklu kumaşlarda da kullanılmaya başlamıştır. Kumaş, ahşap, metal gibi birçok ürüne uygulanabilen baskı yöntemi, transfer baskı fiyatları açısından da önemlidir. Fiyatlar; seçilen ürünlerin sayısı, boyalar gibi unsurlara göre farklılık gösterir.

Birçok materyale aktarım yapılabilen transfer baskı yöntemi, transfer baskı malzemeleri ve basım yapılacak adet sayılarına göre planlama yapmaktadır. Oldukça fazla tercih edilen ve benimsenen söz konusu yöntemin, bu şekilde kullanım alanı da genişlemiştir.

Transfer Baskı ve Dijital Baskı Arasındaki Farklar

Transfer baskı yöntemi ile dijital baskı yöntemi arasında çok önemli ayırt edici birkaç fark bulunmaktadır. Transfer baskı, ısı uygulama yöntemi ile aktarım yapmaktadır. Bu nedenle transfer baskı malzemeleri adı altındaki gereçler, ısıya dayanıklı özelliğe sahiptir.

Transfer baskı yöntemi, polyester ve polyester içeren ürünler kullanmaktadır. Bu aşamada da dijital baskıdan ayrılır. Sulu transfer baskı malzemeleri gibi malzemeler kullanabilen transfer baskı, birçok yüzeye oldukça başarılı bir şekilde aktarım sağlayabilmektedir.

Transfer Baskı Çeşitleri Nelerdir 

Transfer baskı makinelerinde uygulama iki sistem üzerinden kullanılmaktadır. Transfer baskı malzemesi gerektiren makinelerdeki sistemler şu şekilde açıklanabilmektedir: 

Kalandır sistem transfer baskı makinesi: Metraj olarak adlandırılan baskılarda yaygın kullanılmakta olan bu tip baskı makinelerinde; ısıtılan bir tamburla blanket arasındaki kumaş, iki yüzü karşılıklı olacak şekilde 200 derecede geçirilmektedir. Baskılar, makinenin işi bittiğinde ve çıktığında, hazır basılmış şekilde kumaş hâlinde olurlar. Lamine kumaş üretimi, bu tip sistemde mümkün olmaktadır. Transfer baskı ürünlerinin aktarımı için ürüne göre pres makinesine de ihtiyaç duyulur ve transfer baskı presi ikinci el şeklinde ürüne erişim sağlanabilmektedir.

Transfer Baskı Yaparken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler 

Transfer baskı yapmak için deneyim şarttır. Bu nedenle göz önünde bulundurulması gereken noktalar bilinerek, buna göre hareket edilir ve başarılı ürün ortaya çıkar. Transfer baskı malzemesi ürüne göre seçilmelidir. Transfer baskı yönteminde her yüzeye uygulanabilirlik, birçok farklı gereç kullanmayı gerektirmektedir. Ahşap transfer baskı malzemeleri, sulu transfer gibi yöntemlerin malzemelerinde değişiklikler vardır.

Transfer işleminde ısı derecesi çok iyi ayarlanmalıdır. Ahşap ürüne uygulanan ısı ile cam ürüne uygulanan ısı derecesi aynı olmamaktadır. Her ürün için kullanılan transfer kağıtları da küçük farklar gösterebilir. Transfer kâğıdı toptan yazarak ilgili yazımıza ulaşabilmenizin dışında, söz konusu transfer kağıtlarını edinmek için alım yapabilirsiniz.